Een derde huizenbezitters vindt rente op hun hypotheek hoog
Bijna een derde van de Nederlandse hypotheekbezitters vindt de rente die ze over hun hypotheek betalen hoog of zeer hoog. 83% van deze hypotheekbezitters betaalt 4% of meer aan rente. Dat blijkt uit onderzoek van Gfk in opdracht van ABN Amro onder ruim 1200 hypotheekbezitters. Bijna vier op de tien respondenten geven aan hun eigen hypotheekrente laag of zeer laag te vinden. Drie kwart (74%) van deze woningbezitters betaalt minder dan 3% aan rente.
De huidige hypotheekrente is gemiddeld rond de 2,3%. Van de hypotheekbezitters die vier jaar of langer geleden een hypotheek afsloten en hun eigen rente (zeer) hoog vinden, heeft 77% oversluiten al eens overwogen. 15% is oversluiten daadwerkelijk van plan of heeft dit al eens gedaan. De rest weet het nog niet (16%) of heeft besloten om de hypotheek niet over te sluiten (46%). Onder de groep respondenten die de eigen hypotheekrente als (zeer) laag bestempelt, heeft 33% de hypotheek al eens overgesloten. Anton Bosch, Directeur Hypotheken bij ABN Amro: “Kunnen we concluderen dat een deel van de hypotheekbezitters geld laat liggen als ze de optie van oversluiten niet onderzoeken? Laten we hier vooral voorzichtig in zijn. Een hypotheek is niet alleen de rente die je betaalt. Kijk ook naar eventuele nadelen van een nieuwe lening, zoals bijvoorbeeld andere voorwaarden en bijkomende kosten. Daar staat tegenover dat de rente nu inderdaad erg laag is. We sluiten niet uit dat de rente in de toekomst weer stijgt. In dat geval lopen de rentelasten voor nieuwe kopers weer op.”
Lagere maandlasten
Voor hypotheekbezitters die de afgelopen twee jaar hun hypotheek oversloten, waren de lagere maandlasten de belangrijkste reden om de hypotheek over te sluiten (45%). Daarnaast noemt bijna een kwart als belangrijkste reden het willen profiteren van een lagere hypotheekrente. Een kleine groep (15%) noemt de betere voorwaarden, naast een lagere rente, als voornaamste reden om over te sluiten. Van de hypotheekbezitters die niet willen oversluiten, benoemt een kwart als belangrijkste reden dat hen dit (bijna) niets oplevert. Ook de vergoeding voor vervroegd aflossen van de hypotheek (ook wel boeterente genoemd) weerhoudt een bijna even grote groep (22%) om over te sluiten. Van de hypotheekbezitters die afgelopen twee jaar wel oversloten, kozen vier op de vijf voor een hypotheek bij een andere verstrekker.
Onduidelijkheid over vergoeding aan de bank
Verreweg de meeste hypotheekbezitters geven aan, in elk geval op hoofdlijnen, te beschikken over de juiste kennis over oversluiten en de voorwaarden ervan. Alleen de vergoeding aan de bank voor het vervroegd aflossen van de hypotheek zorgt geregeld nog voor verwarring. De helft van de hypotheekbezitters is ten onrechte in de veronderstelling dat je bij oversluiten altijd een vergoeding betaalt. Bosch: “Een vergoeding voor een vervroegde aflossing betaal je alleen als de rente in je huidige hypotheekcontract hoger is dan je nieuwe hypotheekrente. Bij aflossing van de hypotheek kan de bank dat geld opnieuw uitlenen, maar tegen een lagere rente. Toch kan het lonen om over te sluiten, namelijk wanneer de lagere maandlasten de kosten (voor oversluiten) compenseren.”
Wilt u uw hypotheek oversluiten?
Woon je in Noord-Friesland en ben je van plan om je hypotheek over te sluiten? Vraag mij om advies.
Neem contact met mij op!
Bron: www.amweb.nl Eerste publicatie door Cindrea Limburg op 20 mrt 2018