Huis met restschuld? Let op: de regels veranderen in jouw nadeel
Heb je een huis dat je na 1 januari met verlies verkoopt? Let dan op. Want de rente op je restschuld kun je niet meer aftrekken. Staatssecretaris Wiebes van Financiën stopt definitief met de restschuldregeling. Ondanks een dringende oproep van Vereniging Eigen Huis dit niet te doen.
De restschuldregeling werd in de crisisjaren in het leven geroepen. Wie zijn huis verkocht dat ‘onder water’ stond mocht de rente van het resterende hypotheekbedrag nog 15 jaar lang aftrekken van de belasting. Maar nu de crisis voorbij is, vindt Wiebes de regeling niet meer nodig.
Maar volgens Vereniging Eigen Huis staan nog honderdduizenden woningen ‘onder water’. Dat betekent dus dat de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning. “Naar schatting gaat het om 340.000 woningen, met name in het oosten en zuiden van het land. In de Randstad is de crisis misschien voorbij, maar daarbuiten nog lang niet overal”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. De VEH schat dat de gemiddelde restschuld op 30.000 euro ligt.
Crisismaatregel
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën stopt de regeling inderdaad eind dit jaar. “Het was echt bedoeld als crisismaatregel. Om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Inmiddels ligt het aantal woningtransacties boven het niveau van voor de crisis”, zegt hij.
“De regeling was voor vijf jaar in het leven geroepen. Hij loopt eind dit jaar af. Voor verlenging zou een nieuw besluit nodig zijn. Maar gezien de ontwikkelingen op de woningmarkt is dat niet nodig.
Het ministerie betwist niet de stelling van Vereniging Eigen Huis dat honderdduizenden woningen onder water staan. Maar het ministerie rekent er op dat ook dit eind van het jaar op het niveau van voor de crisis ligt. “Ook toen al stond 13 procent van de woningen onder water”, schrijft Wiebes in een Kamerbrief.
Overdracht
Vereniging Eigen Huis adviseert huiseigenaren om bij verkoop met restschuld de overdracht voor 31 december van dit jaar te doen. “Op deze manier kunnen zij nog gebruik maken van de regeling.”
Bron: ANP